En gennemgang af de dagsommerfuglearter, man kan møde på min hjemegn i Nordfjends, som er den østlige del af Skive kommune. Det er et område med meget landbrugsland, men også en stor del strandenge og andre små oaser, der vrimler med sommerfugle. I Nordfjends kan man se ca. halvdelen af vores danske dagsommerfugle, men de fleste af de mere specielle arter er desværre i tilbagegang.
Opslaget bliver en kort oversigt over arterne, der er registrerede i Nordfjends, en kort gennemgang af hver artsgruppe, og til sidst nogle forslag til spændende steder at kigge på sommerfugle i området.
Her i Nordfjends har vi repræsentanter for alle underfamilierne af dagsommerfugle.
Her er en oversigt:
Bredpander: Spættet bredpande, Stor bredpande, Skråstregbredpande, Stregbredpande
Hvidvinger: Citronsommerfugl, Sortåret hvidvinge, Stor kålsommerfugl, Lille kålsommerfugl, Grønåret kålsommerfugl, Aurora
Egtl. takvinger: Admiral, Dagpåfugleøje, Nældens takvinge, Nældesommerfugl, Tidselsommerfugl
Perlemorsommerfugle: Storplettet perlemorsommerfugl, Markperlemorsommerfugl, Klitperlemorsommerfugl, Brunlig perlemorsommerfugl
Pletvinger: Okkergul pletvinge
Randøjer: Engrandøje, Græsrandøje, Skovrandøje, Okkergul randøje
Busksommerfugle: Det hvide W, Blåhale, Grøn busksommerfugl
Ildfugle: Lille ildfugl, Dukatsommerfugl
Blåfugle: Alm blåfugl, Skovblåfugl, Rødplettet blåfugl, Isblåfugl, (Dværgblåfugl)
BREDPANDER
Læs mere om bredpander og se plancher med kendetegn her.
De tre af arterne, man kan se i Nordfjends hører til snabelbredpanderne, og er meget almindelige. De lægger deres æg på forskellige typer af græs, så derfor klarer de sig fint de fleste steder. Det er også nogle af de arter, der nemt kommer i en vild have, hvor græsset får lov at stå. De kræver dog selvfølgelig, at der også er nogle nektarplanter til de voksne sommerfugle.
![]() |
Stor bredpande, Skråstregbredpande og Stregbredpande |
Den sidste bredpandeart, man kan være heldig at se i Nordfjends, er Spættet bredpande. Det er en af de sommerfugle, der er gået mest tilbage i hele Danmark de senere år, og det er en af dem, der kunne være interessant at få registreret på de forskellige databaser, hvis man skulle være heldig at se den.
![]() |
Spættet bredpande |
Den har tidligere været ved Ørslevkloster sø ved den sydvestlige ende, men jeg er bange for at den er forsvundet der, da jeg ikke har kunne finde den siden 2020.
![]() |
Stor, Lille og Grønåret kålsommerfugl - alle hunner |
Et par andre almindelige hvidvinger, som de fleste kender er Citronsommerfuglen (hvor hannen er lysende gul og hunnen er en mere afdæmpet farve, der varierer fra hvid over lys gul til en grønlig nuance) og Aurora hvor hannen er ret opsigtsvækkende med sine hvide forvinger med orange spidser. Aurora hunnen ligner en kålsommerfugl, men kendes især på vingeformen, hvor forvingerne stikker længere ud end bagvingerne, og de hvide pletter i det sorte felt på forvingerne.
![]() |
Øverst: Citronsommerfugl han og hun Nederst: Aurora han og hun |
Den mest specielle og mest sjældne af hvidvingerne i Nordfjends er Sortåret hvidvinge. Det er en udpræget midt- og nordjyde, og her i vores område har den tidligere været ved Ørslevkloster sø, hvor den desværre er forsvundet fra.
![]() |
Sortåret hvidvinge |
Der er en okay bestand nordvest for Bøstrup skov og et par enkeltstående obs andre steder i Nordfjends, bl.a. på vestsiden af sommerhusområdet på Lundø, men det er en af de arter, der kunne være interessant at kigge efter på flere lokaliteter. Sortåret hvidvinge er afhængig af hvidtjørn, røn eller slåen til at lægge deres æg på, men derudover er de egentlig ikke så kræsne med nektarplanter. De kræver dog næringsfattige habitater, hvor græs, brændenælder mm ikke kvæler nektarplanterne.
![]() |
Øverst: Admiral og Dagpåfugleøje Nederst: Nældens takvinge og Tidselsommerfugl |
Den mindst almindelige af de egentlige takvinger i Nordfjends, er Nældesommerfuglen (ikke at forveksle med Nældens takvinge). Det er en skovlevende art, som dog også fx ses langs levende hegn og andre steder i tilknytning til buske og træer. Vi har den ude i Bøstrup skov, men derudover er den ikke registreret ret mange steder i Nordfjends.
![]() |
Nældesommerfugl 1. generation, 2. generation og undersiden. |
Det specielle ved Nældesommerfuglen er, at den ikke er ens fra generation til generation. Den første generation, der kommer frem i starten af maj og flyver til midt i juni, er orange med sorte og hvide aftegninger. Når de så har lagt deres æg, så er det afkom, der kommer frem midt i juli og flyver til slutningen af august, sorte med hvide og orange aftegninger.
![]() |
Øverst: Markperlemorsommerfugl og Klitperlemorsommerfugl Nederst: Brunlig perlemorsommerfugl og Storplettet perlemorsommerfugl |
Alt i alt er det mest sandsynligt, at hvis man ser en perlemorsommerfugl i Nordfjends, så er det en Storplettet perlemorsommerfugl, men det kunne være super fedt at finde flere bestande af de øvrige arter.
![]() |
Okkergul pletvinge, overside og underside |
Det er desværre en art i stor tilbagegang. Fra at være meget almindelig rundt om Ørslevkloster sø, hvor jeg kunne finde 30 på en tur rundt om søen, så skal jeg i dag være heldig hvis jeg kan finde et par stykker. Den findes meget fåtallig nordvest for Bøstrup skov.
![]() |
Øverst: Engrandøje og Græsrandøje Nederst: Skovrandøje og Okkergul randøje |
BUSKSOMMERFUGLE
![]() |
Grøn busksommerfugl, Det hvide W og Blåhale |
Der er stor set kun mine egne obs af de forskellige busksommerfugle registeret i Nordfjends, men jeg tænker de findes flere steder, men er oversete pga deres levevis.
![]() |
Dukatsommerfugl han, Dukatsommerfugl hun og Lille ildfugl |
BLÅFUGLE
![]() |
Alm blåfugl, Skovblåfugl, Rødplettet blåfugl, Isblåfugl og Dværgblåfugl |
Fælles for blåfuglene (undtagen Skovblåfugl) er, at de har behov for lavt vegetation for at deres værtsplanter ikke bliver kvalt. Dette er nemmest at opnå i områder, der ikke har for meget næring i jorden. Skovblåfuglen adskiller sig fra de andre ved at lægge æg på bl.a. småtræer som gråpil, tørst og vrietorn, så de ses ikke i åbne græsområder, men kun i forbindelse med træer og buske.
- Bøstrup skov samt stier og markveje omkring skoven.
- Sommerhusområderne i Virksund, især det grønne område syd for Hobrovej samt de grønne områder ned til fjorden ved Kursuscentret og syd for sommerhusene.
- Stien fra Bøstrupvej op til Mosevej i det sydvestlige område af sommerhusområdet i Virksund.
- Ørslevkloster sø - der kan stadig findes lidt sommerfugle, selvom om de fleste arter i området er i kæmpe tilbagegang.
- Den nordligste halvdel af Lundø, især på strandengene.
- Ulbjerg klint og omgivende strandenge + hedeområdet ved Tolstrupvej.
- Undallslund ved Viborg.
- Borup hede + området langs Ugelrisvej.
- Birkesø + Gammelstrup hede.