fredag den 9. maj 2025

Sommerfuglesæsonen 2025 ind til videre

Det har indtil videre været en god start på sommerfuglesæsonen 2025. Rigtig mange arter har været tidligere fremme end normalt, helt op til ca 3 uger tidligere, og mange af arterne er faktisk også i større antal end de plejer. Jeg er i skrivende stund på 16 arter af dagsommerfugle og 27 arter af natsommerfugle.

Af de helt tidlige takvinger (Admiral, Nældens takvinge, Det hvide C og Dagpåfugleøje) har Dagpåfugleøje været i større antal end normalt her hos mig. Til gengæld har jeg kun set meget få Nældens takvinge, men det har nok sammenhæng med at de virkelig ikke klarede sig særlig godt her sidste år, og dermed har der ikke været så mange til overvintring. Jeg plejer normalt at ha rigtig mange Nældens takvinge, så derfor var det ret påfaldende, at jeg ikke havde mange i haven sidste sommer, og kun havde et enkelt larvekuld i mine brændenælder. I år har jeg kun set én Nældens takvinge i min have, men har da heldigvis stødt på et par stykker hist og her andre steder.

Nældens takvinge i pil

Til gengæld fik jeg en ret stor overraskelse, da min datter på en gåtur i april pegede en sommerfugl ud for mig et lille stykker henne ad stien. Det viste sig nemlig at være Det hvide C, som kun er registreret én gang før her i Skive kommune, nemlig sidste sommer, hvor der pludselig sad en i min sommerfuglebusk. Jeg fik et enkelt dokuskud af vidunderet, inden den smuttede for ikke at blive set igen siden. Men man kunne jo håbe, at det er tegn på, at den bliver mere almindelig i mit område.

Det hvide C

Kålsommerfuglene er i sædvanligt antal her hos mig, både Grønåret og Lille kålsommerfugl har været på vingerne siden start april, og Stor kålsommerfugl, som sædvanligt lidt senere. Jeg så de første i starten af maj.


Citronsommerfugl og Stor kålsommerfugl - begge hanner

Aurora er en af de arter, jeg har i specielt stort antal. Desværre ikke så mange i haven som sidste år, men i vores lille skov er der virkelig mange. Jeg ser typisk 10-15 stykker på min næsten daglige gåtur.

To Aurorahanner gør tilnærmelser til en hun

De to arter, hvor der virkelig er usædvanligt mange i år, er Skovrandøje og Nældesommerfugl. Normalt i vores skov, er jeg heldig hvis jeg ser 2 Nældesommerfugle i forårsgenerationen, men i år ser jeg dem på hver tur og ofte 2-4 stk. Skovrandøjerne er så småt ved at aftage nu, men i deres peak periode, kunne jeg sagtens se 10 på en runde i skoven.

Æglæggende Skovrandøje

En flot nyklækket Nældesommerfugl

Skovblåfugl havde en stor opblomstring i vores skov sidste år, og det ser ud til, at de fortsætter med at være talrige. Dem ser jeg også på hver tur, men de stiller ikke altid op til foto. Her er dog en som skulle ned på jorden og suge mineraler.

Skovblåfugl

Der er dog et par arter, jeg mangler endnu i år. Det er Grøn busksommerfugl og Spættet bredpande. De har været indrapporteret rundt omkring i landet i et par uger nu, men trods gentagne eftersøgninger, så har jeg ikke været så heldig. Spættet bredpande plejer jeg dog typisk først at se lidt længere henne i maj, så jeg håber de er på trapperne. Sidste år var desværre et dårligt år for Grøn busksommerfugl i mit område, men jeg krydser fingre for, at de også er på vej og gerne i et bedre antal. Jeg har set en enkelt suse forbi, men fik ingen fotos.

Hvad natsommerfuglene og lyslokning angår, så har det virkelig været en sløj start. Som beskrevet i mit forrige opslag, så havde jeg lidt forårsugler mm i starten af sæsonen, men ikke i stort antal. Rekorden er vist 3 individer på en nat. Jeg håber antallet og både individer og arter stiger, når det bliver lidt varmere.

En enkelt Zigzagspinder på besøg ved lyset 16/4


Bøgenonne fra 30/4

Ét fund af natsommerfugle er jeg dog specielt glad for, nemlig et fund af Rødbæltet glassværmer den anden dag i vores skov. Jeg har længe ønsket mig at se og fotografere en glassværmer, så det var en fed oplevelse.

Rødbæltet glassværmer



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Sommerfuglesæsonen 2025 ind til videre

Det har indtil videre været en god start på sommerfuglesæsonen 2025. Rigtig mange arter har været tidligere fremme end normalt, helt op til ...