onsdag den 24. april 2024

Sommerfuglenes flyvetid

Sommerfuglenes flyvetid er den periode, hvor det voksne individ er kommet frem fra puppen eller fra overvintring og flyver rundt. I den periode skal de have fundet en partner og have lagt nogle æg, så den nye generation er sikret. Derudover bruger de også en masse tid på at søge føde, for de flestes vedkommende i form af nektar.

Flyvetiden varierer fra art til art, men også fra år til år og fra lokalitet til lokalitet. Sommerfuglenes udvikling kræver varme, og i kolde perioder bliver deres vækst sat på stand-by. Derfor kan man opleve stor forskel på, hvornår de kommer frem fra år til år. De forskellige lokaliteters mikroklima varierer også, så derfor kan der være forskel på, hvornår arterne dukker op rundt omkring i landet.

Det enkelte individ har ofte en meget kort levetid på få dage til få uger, men da der i flyvetiden kontinuerligt klækker nye individer, så kan mange arter opleves hele sommeren og nogle endda hen i efteråret. 

Hannerne dukker altid op før hunnerne. De har brug for lidt ekstra tid til at modne, så de er klar til at parre sig med hunnerne, når de kommer frem.

De nedenstående flyvetider skal ses som en tommelfingerregel. Det er vigtigt at huske, at det sagtens kan variere 14 dage til begge sider. Inden man kører efter en bestemt art, kan det være en god idé at tjekke på fx naturbasen.dk og se om arten er begyndt at flyve.


FEBRUAR

I Danmark har vi 5 arter af dagsommerfugle, der overvintrer som voksne individer. Det er Citronsommerfugl, Sørgekåbe, Dagpåfugleøje, Nældens takvinge og Det hvide C. Dertil kommer Admiralen, som i nogle tilfælde er begyndt at overvintre i stedet for at flyve sydpå, som de normalt gør.

Det er ikke ualmindeligt, at der på en lun dag i februar, kan ses sommerfugle fremme. De er blevet vækket af varmen i deres vinterhi, og er som regel hurtigt tilbage i skjul, når temperaturen falder igen.

En tidlig Citronsommerfugl raster i de visne blade.


MARTS

I marts begynder de ovenstående arter rigtigt at komme frem, når ellers temperaturen tillader det. De skal helst have mindst 10-12 graders varme for at have energi til at flyve. Fælles for disse arter er, at den første generation flyver til ca. midt juni, hvorefter der i en periode ses ingen eller kun meget få af dem. Midt til slut juli begynder den nye generation at komme frem, og de flyver til de går til overvintring hen i oktober, igen alt efter temperaturen.

Nældens takvinge varmer sig i forårssolen.


APRIL

I april begynder sommerfuglesæsonen oftest for alvor. Det kan dog være noget sløjt i kolde år, som fx i år (2024). I et normalt år ville jeg på dette tidspunkt (slut april) have set 11-12 forskellige arter af dagsommerfugle, men i år har jeg kun set 4!

Som oftest er de arter, vi ser i starten af april: Grønåret kålsommerfugl og Lille kålsommerfugl

Midt i april kommer Stor kålsommerfugl, Skovrandøje, Storplettet perlemorsommerfugl og Skovblåfugl og i slutningen af april kommer Aurora, Nældesommerfugl og Grøn busksommerfugl.

Grøn busksommerfugl


MAJ

Lille ildfugl kan af og til ses fra midt april, men typisk begynder man at se dem fra starten af maj.

I midten af maj kommer følgende arter frem: Okkergul randøje, Dværgblåfugl, Rødplettet blåfugl, Alm blåfugl, Gråbåndet bredpande, Spættet bredpande, Fransk bredpande, Vejrandøje, Rødlig perlemorsommerfugl og Sort ildfugl.

I maj begynder de første Tidselsommerfugle at komme til Danmark sydfra. Det er en art, der varierer utroligt meget i antal. Nogle år er der nærmest invasion af dem, og i andre år ser man næsten ingen.

I slutningen af maj kan man begynde at kigge efter: Sortplettet bredpande, Stor bredpande, Sortåret hvidvinge, Brunlig perlemorsommerfugl, Okkergul pletvinge og Hedepletvinge.

Sortåret hvidvinge i en rapsmark.


JUNI

Juni er den måned, hvor flest arter starter deres flyvetid. Det er en fantastisk måned, men også lidt stressende, hvis man gerne vil rundt og se flest mulige arter. Heldigvis flyver de fleste af dem jo også i juli 😉

Start juni: Sandrandøje, Brun pletvinge, Græsrandøje, Isblåfugl og Engblåfugl.

Midt juni: Markperlemorsommerfugl, Klitperlemorsommerfugl, Engperlemorsommerfugl, Moseperlemorsommerfugl, Mørk pletvinge, Engrandøje, Moserandøje, Violetrandet ildfugl, Sortbrun blåfugl, Bølleblåfugl, Argusblåfugl, Foranderlig blåfugl, Sortplettet blåfugl og Ilia.

Slut juni: Spejlbredpande, Stregbredpande, Skråstregbredpande, Skovperlemorsommerfugl, Det hvide W, Dukatsommerfugl og Hvid admiral.

Bølleblåfugl er en af de arter, man kan kigge efter i juni.


JULI

Selvom der ikke er mange arter, der starter deres flyvetid i juli, så er der alligevel rigtig mange arter på vingerne. I juli kommer også de nye generationer af vores overvintrende arter. I juli blomstrer bl.a. Ager-tidslen, som er en rigtig god nektarplante, og som samler mange sommerfugle.

Start juli: Kejserkåbe og Ensianblåfugl

Midt juli: Blåhale og Iris

Slut juli: Kommabredpande

Iris suger mineraler på en skovsti.


AUGUST

Selvom man ofte kan se Guldhalen fra slutningen af juli, så er det først i august, at de er fremme i større antal. Dermed er det den af vores dagsommerfugle, der kommer senest frem.

Fra slut juli, men især i august/september kan man også være heldig at se nogle af de arter, der trækker op sydfra. Det er Orange høsommerfugl, Gul høsommerfugl og Grønbroget kålsommerfugl. Det er især i sydøst Danmark, man kan se dem.

Orange høsommerfugl i en kløvermark.


SEPTEMBER

Man kan stadig se en del arter af dagsommerfugle i september. 

Citronsommerfugl, Sørgekåbe, Dagpåfugleøje, Nældens takvinge og Det hvide C flyver rundt indtil de går til overvintring, når temperaturen falder nok. De fleste Admiraler er på vej sydpå, og de ses som regel trækkende, men enkelte bliver også og overvintrer. Tidselsommerfuglen trækker også sydpå i løbet af august/september.

Grønåret kålsommerfugl, Lille kålsommerfugl og Stor kålsommerfugl overvintrer alle som puppe, og de sidste voksne individer dør ud i løbet af september eller senest i oktober.

Storplettet perlemorsommerfugl, Skovblåfugl, Lille ildfugl, Alm blåfugl, Vejrandøje, Sandrandøje, Græsrandøje, Dukatsommerfugl, Blåhale og Guldhale er alle arter, man stadig kan være heldig at se i september.

Admiral i sommerfuglebusken 5/9-23.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Sommerfuglenes flyvetid

Sommerfuglenes flyvetid er den periode, hvor det voksne individ er kommet frem fra puppen eller fra overvintring og flyver rundt. I den peri...