lørdag den 9. marts 2024

Min vilde have

19/3-2021 startede vi nedrivningen af en gammel bygning på vores grund. Vi har aldrig selv brugt bygningen, fordi allerede da vi flyttede ind i 1999 var nogle af tagspærene knækkede, og der var fyldt med gammelt bras fra den tidligere ejer.




Den gule bygning i baggrunden er vores nabos staldbygning.



Imens nedrivningen var i gang, begyndte jeg at forspire lidt hjemmehørende planter for at komme godt i gang. Det var bl.a. kællingetand, stor knopurt og filtbladet kongelys.


21/3-21. Min mand og ældste søn har været i gang 2 dage nu, og er allerede kommet et godt stykke vej.




Én ting er selve nedrivningen, noget andet er den helt absurde mængde affald, der skal samles sammen og køres væk. Her mener jeg ikke kun mursten, tagplader og træværk, men også alt det gamle skrammel, der stod i bygningen.




4/4-21. Vi er stort set færdige med at rive det af bygningen ned, som skal væk. Vi beholder en del af murene, for at skabe læ og et godt mikroklima til planter og dyr. Vi er dog forberedte på, at det nok ikke står for evigt, så vi tjekker af og til om det begynder at blive farligt at have til at stå.

Henne for enden af bygningen er der lavet et hævet dæk af beton. Det mangler endnu at blive fjernet her.








23/4-21. Min mand er begyndt at grave ud til havedammen. 
Ovre til venstre er sønnen startet på et stenbed.



I det hjørne hvor der er mest skygge skal der plantes tørst. Det er et lille træ, hvor bl.a. Citronsommerfugl og Skovblåfugl kan lægge deres æg. Jeg har sat en lille flad beholder ind, som forhåbentlig kan samle lidt vand og holde på fugten til bl.a. tudser.


30/4-21. Havedammen tager form. Snorene er spændt ud i vater, som retningslinje for gravearbejdet.


Hver gang vi graver i jorden på vores gamle landbrugsgrund, så viser det sig, at der de fleste steder er fuld af affald. Det var åbenbart ret almindeligt i gamle dage bare at grave alt muligt lort ned, hvis man alligevel havde gravet lidt eller skulle have fyldt et hul op. Det er alt muligt; plastik, ødelagt porcelæn og glas, jern, gamle gummistøvler, handsker, tagsten, emballage fra forskellige madvarer, reb, ja alt hvad man lige skulle af med. I dag kan man jo ikke bare samlet det sammen og komme af med det sådan. Det skal sorteres i mange forskellige kategorier. Selv nu, 3 år efter vi startede, bliver vi ved med at finde små stykker affald, når vi roder i jorden.

Her er vores sorteringssystem ;)




5/5-21. Her har jeg været en tur på planteskole og lede efter hjemmehørende planter til havedammen + et par engelsk græs, som dog desværre ikke er hjemmehørende, da det er en forædlet sort.
Der er bl.a. købt nøkkerose, gul iris, hornblad og vandspir.


Lidt af vandplanterne blev sat i en gammel zinkbalje.


7/5-21. Vi er færdige med nedrivning og oprydning, og nu er der hældt sand på til et forhøjet "bed" langs den ene side. Der blev sået en blanding af to forskellige frøblandinger af "vilde" frø. Grunden til at "vilde" er i "" er fordi det viste sig, at der kom en del op, som bestemt ikke var hjemmehørende.


Midlertidig opbevaring af havedamsplanter.



7/5-21. Havedammen er stort set gravet færdig, og jeg eksperimenterer lidt med hvordan de forskellige planter kan stå. Hvis jeg skulle lave det i dag, så havde jeg lavet noget mere plads på kanten henne ved den dybe ende. Både i bredde og dybde.

Havedammen er 80 cm på det dybeste sted og skråner så op.




9/5-21. Et bed med udelukkende sand. Der er lagt store sten for at holde på varmen og give et godt mikroklima og for at lave steder hvor fx insekterne kan sidde og varme op.


Havedammen blev foret med et lag underlagsdug og derefter med bassinfolie. Jeg er gået all-in på at købe det bedste 1,5 mm EPDM folie fra Koishopper.dk. Jeg magter simpelthen ikke hvis der går hul på det, og vi skal pille det hele op igen. For at gå med livrem og seler, så har vi også lagt underlagsdug under de store sten, som er i dammen.

Som I kan se så er der her i starten lagt rigeligt med folie ud. Det er ret vigtigt, da vandet presser det en del ned, og man kan risikere at man ikke har nok til at dække kanterne.


10/5-21. Dagen efter vi fik fyldt vand i, fik vi skåret kanterne af, lagt sten rundt om dammen og fik sat de første planter i.





Her kan man se, at der er underlagsdug under den store sten.


Hugo følger med i udviklingen fra en af vores 2 nye bænke.


Her har jeg lavet en lille lomme af underlagsdug, hvor jeg vil putte havedamsjord i, og så plante direkte i jorden. Det ville jeg ønske, jeg havde gjort langs den dybe ende også.



16/5-21. Der er kommet lidt planter i stenbedet.






24/5-21. Vi har fået hentet en masse sten, som skal ligge i bunden af dammen og skabe gemmesteder til vandkrybet.




19/6-21. Gad vide hvorfor der ikke kommer så mange planter op midt i bedet 😂
Det er Aico, der giver en pote med i havearbejdet her.


I det andet bed ser det heldigvis bedre ud.




9/7-21. En lille hyggekrog.


12/7-21. Der er kommet en del planter op. Som skrevet før, så var det ikke udelukkende hjemmehørende planter, der var i de frøblandinger, jeg havde købt. Der kom bl.a. masser af honningurt. En rigtig fin plante til bier og svirrefluer mm, men altså ikke hjemmehørende, som jeg gerne ville have haft. Derudover stikker den, og jeg har bestemt at jeg ikke vil ha stikkende planter i denne del af haven, da jeg vil kunne sætte mig ned og fotografere uden at bøvle med den del af plantelivet. (Stikkende planter er dog velkommen andre steder på grunden).



13/7-21. Valmuer, honningurt og kornblomster i rå mængder. Da det er 1 årige planter, så er det ofte dem der dominerer første år, når man købe frøblandinger.



Dette foto er taget samme dag som de to ovenstående, men senere på dagen. Her kan man rigtig se hvordan valmuerne kan stå fint fra morgenen af, men tabe kronbladene i løbet af dagen.



4/8-21. En af vores mange vinbjergsnegle.


4/8-21. Der begynder at være vækst i havedamsplanterne. Når man anlægger en ny havedam, så kan man faktisk ikke få planter nok. Jeg burde også have startet ud med mange mange flere. Det er nemlig med til at få brugt en masse næring i vandet, så der ikke kommer så mange alger.




21/9-21. En skøn blanding af forskellige planter.


En af vores stenbunker, som er et godt gemmested for kryb og kravl.


En af flere baljer med vand i haven. Alle er lavet så dyr har mulighed for at kravle op, hvis de skulle falde i.


En af flere grene- og kvasdynger.


20/10-21. Tørstetræ i det skyggefylde hjørne.


25/4-22. Vi tager hul på 2. sæson med Ruinhaven ved at lave hul om til en anden del af haven.


22/4-22. Både de Butsnudede frøer og Skrubtudserne har lagt æg i havedammen.
Her er det frøæg, som bliver lagt i en stor klump.


Og her Skrubtudseæg, som bliver lagt i lange kæder.


27/4-22. Haletudserne er ved at klække.



27/4-22. Engkabbelejen er sprunget ud.




3/5-22. Hullet i muren er færdigt. Så skal vi "bare" have fjernet stolperne fra den gamle havestue og ha brudt betonen op, så der kan komme vilde planter i den del også.


Et kig om til den del af haven, man kommer til, når man går gennem hullet. Den del af haven er fra tidligt forår domineret af først vintergækker og senere hvid anemone og nikkende fuglemælk. Når de er næsten færdigblomstrede, så plejer jeg at slå i bund med plæneklipperen med opsamling, og så bliver der kun klippet en sti resten af sæsonen. Der er sået liden skjaller, som jeg håber vil hjælpe med at gøre livet surt for græsset.


11/5-22. Der er ikke så mange farver i haven endnu. Jeg venter med spænding på at se hvad der springer ud i sæson ´22 😄


Blåhatten er dog i blomst fra tidlig på sæsonen og helt frem til vinter. Det må næsten være min yndlingsplante.


Alm røllike, stinkende storkenæb, filtbladet kongelys og helt ude til højre vrietorn.


11/5-22. Et kig ud over havedammen. Læg mærke til den fine staude Løvetand, som står i forgrunden med flotte gule nektarrige blomster fra tidligt på sæsonen 😄


Dagpragtstjerne er også allerede i blomst.


Engkabbeleje.


Langs kanterne på muren står der bl.a. sten. Der er næsten altid sjove dyr at finde under dem.


11/5-22. Vrietorn trives i solsiden af haven.


Gamle træstykker får lov at stå og være levested for biller og andet godt.


Som nævnt tidligere, så er stikkende og brændende planter forment adgang til Ruinhaven, men andre steder på grunden trives de fint og er meget velkomne. Her er et par af stederne med bl.a. stor nælde aka brændenælde, som er værtsplante for flere insekter i haven, bl.a. Nældens takvinge og Nældesnudebille.



Nældens takvinge larver på stor nælde


Den flotte Nældesnudebille, som kun er 6-8 mm lang.


12/5-22. Mit nye skilt kom med posten og blev straks sat op 😀



24/5-22. Denne sæson var Vellugtende aftenstjerne meget dominerende i haven. Det er en to-årig plante som teknisk set ikke er hjemmehørende, men er forvildet fra haveplanter. Det er en korsblomstret plante, og dermed kan den faktisk bruges som værtsplante for bl.a. Grønåret kålsommerfugl.


6/6-22. Vellugtende aftenstjerne og hvid okseøje dominerer i det forhøjede bed.



Der er blevet lidt mere for Hugo at se på siden sidste år.




14/6-22





18/6-22. Jeg kunne ikke stå for den fine ugle, som jeg fandt på en tankstation på en af vores sommerfugleture til Sjælland.






20/6-22.



22/6-22. Et kig fra hyggehjørnet hvor jeg har et lille bord og nogle havestole.


En dag vi sad og nød livet ved havedammen kom pindsvinemor luntende. Hun fik lidt at drikke og gik så ind i stalden igen til ungerne.



16/6-2023. Havedammen mm.


4/9-23. Dueurtsværmerlarver i haven. 6 stk i alt.


10/9-23. Stykket hvor den ene del af vores havestue har været, er nu ryddet, og der er sået frø og sat lidt vilde planter.



Lidt stemningsbilleder fra Ruinhaven.



BLOMSTER

Cikorie, Prikbladet perikon, Stinkende storkenæb
Natlys, Valmue, Blåhat
Bakkenellike, Kongepen, Nøkkerose.


DYR I HAVEN

For hvert år kommer der flere og flere arter på listen over matrikelarter. Nogle er her fast fra år til år, og andre bliver kun set en enkelt gang, og så er de videre. Men her er lidt smagsprøver på hvad der kribler og kravler på vores grund.


BILLER (39 matrikelarter pr 1/1-24)

Rødhovedet kardinalbille, Markskarnbasse, Alm sirsmælder
Skakbræt, Tidselskjoldbille, Tidselbuk
Håret markløber, Lille hvepsebuk, Tjørnebladbille



DAGSOMMERFUGLE (24 matrikelarter pr 1/1-24)

Sortåret hvidvinge, Aurora, Stor bredpande
Citronsommerfugl, Alm blåfugl, Stor kålsommerfugl
Dukatsommerfugl, Engrandøje, Dagpåfugleøje


NATSOMMERFUGLE (55 matrikelarter pr 1/1-24)

Gammaugle, Det sorte C, Okkergul bladmåler
Toplettet seglvinge, Agatugle, Stor smutugle
Brombær guldugle, Stor prydvinge, Åkandehalvmøl


NÆBMUNDEDE (33 matrikelarter pr 1/1-24)

Oncopsis sp, Skræppetæge, Alm bærtæge
Skovkanttæge, Lucernetæge, Alm græstæge
Blodcikade, Grøn bredtæge, Stor frøtæge


SNEGLE (15 matrikelarter pr 1/1-24)

Vinbjergsnegl, Havesnegl, Bøgesnegl
Stor mosesnegl, Posthornsnegl, Håret snegl
Kratsnegl, Pletbåndet solsnegl, Lundsnegl


GULDSMEDE (11 matrikelarter)

Hestesko-vandnymfe, Blodrød hedelibel, Brun mosaikguldsmed
Fireplettet libel, Grøn kobbervandnymfe, Rød vandnymfe
Alm vandnymfe, Blå libel, Stor farvevandnymfe


En af de nye arter i haven i 2023 var den smukke Hvepseedderkop, som er en art under udbredelse sydfra. Den har været i vores skov i nogle år, men i ´23 havde jeg 3 store flotte hunner i haven, og jeg fandt også 3 ægkokoner, så nu bliver det spændende hvor mange vi ser i 2024.


Hvepseedderkop hun med ægkokon.





 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Sommerfuglenes flyvetid

Sommerfuglenes flyvetid er den periode, hvor det voksne individ er kommet frem fra puppen eller fra overvintring og flyver rundt. I den peri...